Zawód - Kelner
Kwalifikacja:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
System nauczania: stacjonarny
Czas trwania nauki: 3 lata
Opis zawodu
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner wykonuje prace związane z przygotowaniem sali konsumenckiej do obsługi gości, wykonywania czynności związanych z obsługą gości, rozliczania usług kelnerskich
Kariera
Absolwent kierunku może być zatrudniony w restauracjach, kawiarniach i innych obiektach gastronomicznych, hotelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych.
Przedmioty realizowane w ramach programu nauczania
Podstawy żywienia, bezpieczeństwo i higiena pracy, technologia sporządzania potraw i napojów, obsługa kelnerska, prowadzenie działalności gospodarczej, język angielski zawodowy, przygotowywanie potraw i napojów, pracownia obsługi kelnerskiej, praktyka zawodowa.
Egzaminy zawodowe
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w Naszej Szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Dokumenty wymagane przy zapisie
- świadectwo ukończenia 8 klasowej szkoły podstawowej lub gimnazjum
- 3 zdjęcia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań
do nauki w danym zawodzie - karta zdrowia ucznia