Zawód - kucharz
Kwalifikacja:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
System nauczania: stacjonarny
Czas trwania nauki: 3 lata
Opis zawodu
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz wykonuje prace przechowywania żywności; sporządzania potraw i napojów, zajmuje się ekspedycją potraw i napojów.
Kariera
Absolwent kierunku może być zatrudniony w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, motelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych i innych placówkach związanych z gastronomią. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej.
Przedmioty realizowane w ramach programu nauczania
Prowadzenie działalności gospodarczej, bezpieczeństwo i higiena pracy, język angielski zawodowy, wyposażenie techniczne, technologia gastronomiczna, pracownia gastronomiczna, praktyka zawodowa.
Egzaminy zawodowe
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w Naszej Szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Dokumenty wymagane przy zapisie
- świadectwo ukończenia 8 klasowej szkoły podstawowej lub gimnazjum
- 3 zdjęcia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań
do nauki w danym zawodzie - karta zdrowia ucznia