Zawód - Piekarz
Kwalifikacja:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
System nauczania: Stacjonarny
Czas trwania nauki: 3 lata
Opis zawodu
Piekarz wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem tego pracownika jest: wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków - zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno - pomiarową.
Kariera
Miejscem pracy piekarza są wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.
Przedmioty realizowane w ramach programu nauczania
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadgimnazjalnych oraz przedmioty zawodowe: technika w produkcji piekarskiej, technologie produkcji piekarskiej, działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym, język obcy w produkcji piekarskiej.
Egzaminy
Nauka na kierunku kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe organizowanym w naszej szkole. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Dokumenty wymagane przy zapisie
- świadectwo ukończenia 8 klasowej szkoły podstawowej lub gimnazjum
- 3 zdjęcia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań
do nauki w danym zawodzie - karta zdrowia ucznia
- książeczka Sanepid